Bitters Bruid

Download Bitters Bruid PDF/ePub or read online books in Mobi eBooks. Click Download or Read Online button to get Bitters Bruid book now. This site is like a library, Use search box in the widget to get ebook that you want.

If the content Bitters Bruid not Found or Blank , you must refresh this page manually.

Bitters Bruid


Bitters Bruid
DOWNLOAD
READ ONLINE

Download Bitters Bruid PDF/ePub, Mobi eBooks by Click Download or Read Online button. Instant access to millions of titles from Our Library and it’s FREE to try! All books are in clear copy here, and all files are secure so don't worry about it.Bitters Bruid


Bitters Bruid
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Leonard Blussé
language : nl
Publisher:
Release Date : 1997

Bitters Bruid written by Leonard Blussé and has been published by this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 1997 with Dutch categories.


De conflicten en de juridische strijd om het bezit en de echtelijke macht tussen de VOC-ambtenaar Joan Bitter en zijn Japans-Nederlandse vrouw Cornelia van Nijenroode in Batavia, 1676-1692.

Bitters Bruid


Bitters Bruid
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Leonard Blussé
language : nl
Publisher:
Release Date : 2001

Bitters Bruid written by Leonard Blussé and has been published by this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2001 with categories.
Bitters Bruid


Bitters Bruid
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Johan Leonard Blussé
language : nl
Publisher:
Release Date : 2001

Bitters Bruid written by Johan Leonard Blussé and has been published by this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2001 with categories.


De conflicten en de juridische strijd om het bezit en de echtelijke macht tussen de VOC-ambtenaar Joan Bitter en zijn Japans-Nederlandse vrouw Cornelia van Nijenroode in Batavia, 1676-1692.

Family Life Onder De Voc


Family Life Onder De Voc
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Carla van Wamelen
language : nl
Publisher: Uitgeverij Verloren
Release Date : 2014

Family Life Onder De Voc written by Carla van Wamelen and has been published by Uitgeverij Verloren this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2014 with categories.


Op grond van haar octrooi kreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602 niet alleen een handelsmonopolie, maar ook soevereine rechten, die zij – in naam van de Staten-Generaal van de Republiek – in Oost-Indië mocht uitoefenen. De rol van overheid in de gebieden waarin zij zich vestigde, bracht voor een handelscompagnie ongebruikelijke taken en bijzondere verplichtingen mee. Zo moest zij optreden als wetgever en als wetshandhaver. In dit boek beschrijft Carla van Wamelen het optreden van de VOC in huwelijks- en gezinszaken, dat wil zeggen de interventies die het family life (familie- en gezinsleven) van haar onderdanen raakten. De VOC was daarbij gebonden aan het Rooms-Hollands recht. Maar soms dwongen de 'specifieke Indische omstandigheden' haar hiervan af te wijken, zoals in haar huwelijksrecht, haar gedoogbeleid ten aanzien van het concubinaat, de erkenning van daaruit geboren kinderen, de Indische adoptie en haar jeugdzorg.

Kleurrijke Tragiek


Kleurrijke Tragiek
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Matthias van Rossum
language : nl
Publisher: Uitgeverij Verloren
Release Date : 2015

Kleurrijke Tragiek written by Matthias van Rossum and has been published by Uitgeverij Verloren this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2015 with categories.


"Onder de VOC in Azië werden lange tijd meer slaven gehouden dan in Suriname en Curaçao, maar toch is het Aziatische slavernijverleden nog maar zelden beschreven. 'Kleurrijke tragiek' brengt dit Nederlandse Aziatische slavernijverleden op toegankelijke wijze in beeld en plaatst het in een nieuw daglicht. Onvrijheid kent veel verschillende vormen, maar Matthias van Rossum laat in zijn boek zien dat slavernij onder de VOC grote overeenkomsten vertoonde met de Atlantische slavernij. Slavernij in Azië ging niet alleen gepaard met een omvangrijke slavenhandel rond de Indische Oceaan en in de Indonesische archipel, maar ook met oorlog en zelfs stedelijke mensenroof. Opvallende voorvallen, alledaagse gebeurtenissen en persoonlijke getuigenissen van VOC-dienaren, burgers en slaven zelf, door Van Rossum levendig weergegeven, getuigen van de werking en gevolgen van slavernij in huishoudens en werkplaatsen, zoals branderijen, tuinen en mijnen."--Back cover.

Compagniesdochters


Compagniesdochters
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Michel Ketelaars
language : nl
Publisher: Uitgeverij Balans
Release Date : 2014-03-13

Compagniesdochters written by Michel Ketelaars and has been published by Uitgeverij Balans this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2014-03-13 with History categories.


Lange tijd was de geschiedenis van de VOC een echte mannengeschiedenis. Historici beschreven mannen in het bestuur, mannen in de koloniën en mannen op de schepen. Maar was de Compagnie werkelijk zon mannenbolwerk? Pas de laatste jaren komt er meer aandacht voor de rol van vrouwen in en om de VOC. In Compagniesdochters trekt een bonte stoet VOC -vrouwen voorbij, van meisjes die vermomd als man aanmonsterden - en aan boord van de schepen nogal wat riskeerden - tot de zogenaamde zielverkoopsters, die tot taak hadden bemanningsleden te werven en daar zo hun eigen manieren voor hadden. Uit alles blijkt dat deze vrouwen zeker niet passief langs de kant stonden. Integendeel, ze namen actief deel aan het reilen en zeilen van de Compagnie. Via de levens van al deze vrouwen wordt op een anekdotische manier de vrouwelijke kant van de zeventiende- en achttiende-eeuwse VOC in kaart gebracht. Michel Ketelaars rekent in dit boek definitief af met het klassieke beeld van de VOC als een mannenbolwerk.

Scheiden Doet Lijden


Scheiden Doet Lijden
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Paul Brood
language : nl
Publisher: Uitgeverij Balans
Release Date : 2014-01-09

Scheiden Doet Lijden written by Paul Brood and has been published by Uitgeverij Balans this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2014-01-09 with Psychology categories.


Weinig mensen realiseren zich dat scheiden nog maar kort geleden heel veel moeilijker was dan nu. Eeuwenlang stond de huwelijkswetgeving onder de allesoverheersende invloed van kerk. Het huwelijk kon alleen door de dood ontbonden worden, al vond men in de Bijbel twee gronden waarop in sommige gevallen echtscheiding mogelijk was: op grond van overspel en bij kwaadwillige verlating. Deze twee gronden zijn in feite van toepassing gebleven tot 1971, toen een liberale wetswijziging nog maar één echtscheidingsgrond eiste: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Daarmee kwam ook een einde aan de `grote leugen: de noodzaak overspel te bekennen als je uit elkaar wilde. Hoe moeilijk echtparen het hadden die wilden scheiden, blijkt uit de stroom van brieven die men aan de overheid schreef, zeker in de jaren zestig, toen de behoefte aan een modernere wetgeving steeds groter werd. De minister van Justitie, de Tweede Kamer, zelfs de koningin kregen vele brieven van wanhopige mensen in een uitzichtloze situatie. De persoonlijke verhalen uit deze brieven, die zich bevinden in het Nationaal Archief, vormen het uitgangspunt voor dit boek. Het zijn vele en veelsoortige verhalen van mensen voor wie het huwelijk een last werd. Tezamen geven zij een treffend, maar ook onthutsend beeld van de naoorlogse verhoudingen in Nederland.