Het Nieuwe Onbehagen

Download Het Nieuwe Onbehagen PDF/ePub or read online books in Mobi eBooks. Click Download or Read Online button to get Het Nieuwe Onbehagen book now. This site is like a library, Use search box in the widget to get ebook that you want.

If the content Het Nieuwe Onbehagen not Found or Blank , you must refresh this page manually.

Het Nieuwe Onbehagen


Het Nieuwe Onbehagen
DOWNLOAD
READ ONLINE

Download Het Nieuwe Onbehagen PDF/ePub, Mobi eBooks by Click Download or Read Online button. Instant access to millions of titles from Our Library and it’s FREE to try! All books are in clear copy here, and all files are secure so don't worry about it.Het Nieuwe Onbehagen


Het Nieuwe Onbehagen
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Vilan van de Loo
language : nl
Publisher: Inmerc
Release Date : 2005

Het Nieuwe Onbehagen written by Vilan van de Loo and has been published by Inmerc this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2005 with Feminism categories.
Het Nieuwe Onbehagen In De Cultuur


Het Nieuwe Onbehagen In De Cultuur
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Mark Kinet
language : nl
Publisher: Maklu
Release Date : 2011

Het Nieuwe Onbehagen In De Cultuur written by Mark Kinet and has been published by Maklu this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2011 with Culture categories.


Ruim tachtig jaar geleden en precies midden in het interbellum verscheen een van Freuds meest gelezen essays: Het onbehagen in de cultuur (1929/1930). De boodschap is nogal pessimistisch: ‘Het oogmerk dat de mens ‘gelukkig’ is, komt in het plan van de ‘schepping’ niet voor.’ Freud beklemtoont herhaaldelijk het transhistorisch karakter van dit onbehagen. Het is toe te schrijven aan onbewuste schuldgevoelens als onvermijdelijk nevenproduct van de cultuur. De menselijke conditie heeft onvermijdelijk te lijden onder de tegenstelling tussen beschaving en seksualiteit. Bovendien zijn er onderliggende en interne spanningsverhoudingen tussen libido en zelfbehoud, lustprincipe en realiteitsprincipe, liefde en destructie, Eros en Thanatos. De prijs die we voor onze cultuur betalen is het verlies van geluk dat het gevolg is van (onbewust) schuldgevoel. Een tragische visie op de menselijke conditie is en blijft tot vandaag kenmerkend voor de psychoanalytische visie. Een categoraal onderscheid tussen normaal en abnormaal bestaat niet, psychopathologie is voornamelijk te begrijpen als de uitvergroting van algemeen menselijke problemen, de mens is innerlijk verdeeld en leeft in een niet op te heffen disharmonie met zichzelf en met de natuur. In dit boek komen verschillende (cultuur)filosofische en psychoanalytische stemmen aan het woord die Freuds tekst tegen het licht houden van de actuele psychoanalyse en de hedendaagse cultuur. Versnellingsstress, globalisering, consumptiekapitalisme, postmodernisme, neoliberalisme en meritocratie, de cultus van de zelfonthulling, virtuele realiteit, simulatie en cyborgatie zijn slechts enkele van de huidige gegevens. Wat valt er dientengevolge over het nieuwe onbehagen te zeggen? Neemt het ten gevolge van gewijzigde culturele omstandigheden en gevoeligheden andere gedaanten aan? Met bijdragen van Lieven De Cauter, Marc De Kesel, Joke J. Hermsen, Dominiek Hoens, Sjef Houppermans, Mark Kinet, Michel Thys, Paul Verhaeghe, Peter Verstraten.

Borderline Times


Borderline Times
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Dirk de Wachter
language : nl
Publisher: Lannoo Meulenhoff - Belgium
Release Date : 2012-10-13

Borderline Times written by Dirk de Wachter and has been published by Lannoo Meulenhoff - Belgium this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2012-10-13 with Psychology categories.


De wereld door de bril van psychiater Dirk De Wachter We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. Eén conclusie staat als een paal boven water: In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.

Psychopathologie Van Het Hedendaags Leven Vier Verhandelingen


Psychopathologie Van Het Hedendaags Leven Vier Verhandelingen
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Mark Kinet
language : nl
Publisher: Maklu
Release Date : 2013-09-10

Psychopathologie Van Het Hedendaags Leven Vier Verhandelingen written by Mark Kinet and has been published by Maklu this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2013-09-10 with categories.


Meer dan een eeuw geleden (1904) publiceerde Sigmund Freud zijn Psychopathologie van het alledaags leven. Met de titel van dit boek wordt dan ook eerbiedig op dat werk van Freud gezinspeeld. In de eerste verhandeling bedekt de auteur het canvas met primer en probeert hij belangrijke kenmerken van onze hedendaagse tijd te vatten. Deconstructie, globalisering, de mythes van jeugd en efficiëntie en de sacralisering van de liefde passeren de revue. In de tweede verhandeling staat hij stil bij de actuele geestelijke gezondheidszorg. Hij neemt in het bijzonder de verhouding tussen psychoanalyse en neurowetenschap onder de loep. Zo zag bij het begin van dit millennium de nieuwe discipline van de neuropsychoanalyse het licht. Zij tracht dan de kloof te dichten tussen verklaren en begrijpen. In de derde verhandeling keert hij spelenderwijs terug naar de tijdsgeest. Het blijkt dat we niet alleen gevoed, maar ook geconsumeerd worden door de cultuur die we zelf hebben gecreëerd. Het gemondialiseerde kapitalisme en de digitale technologie fungeren er als proces zonder subject waarin we ons vermalen voelen. Cultfilm The Matrix is een pakkende illustratie van deze economico- en technologica. In de laatste verhandeling zoomt de auteur in op de hedendaagse psychopathologie die een aktuaalpathologische wending neemt. Naast verslaving en divers ageergedrag uit ze zich onder andere in zelfverwonding. Die is (althans gedeeltelijk) te begrijpen als protest tegen micro- en macroculturele tekortkomingen.

De Mens Maat Van Alle Dingen


De Mens Maat Van Alle Dingen
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Sofie Maria Georgette Vandamme
language : nl
Publisher: Academia Press
Release Date : 2011

De Mens Maat Van Alle Dingen written by Sofie Maria Georgette Vandamme and has been published by Academia Press this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2011 with categories.


Dit jaarboek van het Studium Generale van de Hogeschool Gent bevat de teksten van alle lezingen die tijdens het academiejaar 2010-2011 werden gehouden. Het thema, "De mens ... maat van alle dingen", werd interdisciplinair aan verschillende invalshoeken getoetst. Bovendien werden de twee beste papers van deelnemende studenten mee opgenomen. Deze lezingenreeks werd samengesteld door Stefan Hertmans, de bundel door Sofie Vandamme.

Onderzocht En Ondervonden Over De Wetten Van De Passies Met Voorwoord Van Arnon Grunberg


Onderzocht En Ondervonden Over De Wetten Van De Passies Met Voorwoord Van Arnon Grunberg
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Mark Kinet
language : nl
Publisher: Maklu
Release Date : 2017-02-01

Onderzocht En Ondervonden Over De Wetten Van De Passies Met Voorwoord Van Arnon Grunberg written by Mark Kinet and has been published by Maklu this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2017-02-01 with Psychoanalysis categories.


Filosofie is rationeel op zoek gaan naar de waarheid: van het zijn, het weten, de geest, het goede, het rechtvaardige, het schone enzovoort. Al redenerend, nu eens in redetwist, dan in dialoog met anderen, ontwikkelt de filosofie hierover een oorspronkelijk denken. Psychoanalyse probeert van haar kant mensen in voeling te brengen met de eigen waarheid. Ze streeft naar waarachtigheid door te onderzoeken en te ondervinden wat zich in de levende ontmoeting afspeelt. Het hare is niet het domein van de waarheid, maar van waarheden. In dit boek wordt geanalyseerd en gefilosofeerd over drift, seks, trauma, passie, geweld, creativiteit, oorlog en kunst. Bij wijze van schrijven, wordt er bewogen tussen de kunst van de rede en de wetten van de passies.

Oedipus Heerst


Oedipus Heerst
DOWNLOAD
READ ONLINE


Author : Peter Verstraten
language : nl
Publisher: Maklu
Release Date : 2016-07-13

Oedipus Heerst written by Peter Verstraten and has been published by Maklu this book supported file pdf, txt, epub, kindle and other format this book has been release on 2016-07-13 with categories.


Toen Freud zijn oedipuscomplex op Sophocles’ klassieke tragedie entte, was de portee dat in iedere jongen een Oedipus schuilt (‘je suis Oedipe’). Maar een alomtegenwoordige figuur hoeft niet enkel op bevestiging te rekenen; hij roept ook weerstand op en kan tot vehikel worden gemaakt voor herbezinning. Wat is de status van Oedipus anno nu? Heerst hij nog steeds – als een koning dan wel als een ‘maladie (d’amour)’? In deze bundel zijn de bijdragen bijeengebracht van de studiedag op 31 oktober 2015, aangevuld met enkele speciaal voor de gelegenheid geschreven artikelen. De figuur van Oedipus is het uitgangspunt in beschouwingen over onder meer de klassieke tragedie; de problematiek van de dwangneurose; de moeder in het werk van kinderloze mannelijke auteurs; het denken van Deleuze en Guattari; het toneelwerk van Mulisch en Claus; de debuutroman van Alain Robbe-Grillet; het oeuvre van Willem Frederik Hermans.